Mikä Ylämaankarja ?
Pitkätukkaisten ja -sarvisten nautaeläinten ilmestyttyä maisemaan alkoi kiinnostus uusia asukkaita kohtaan heräämään. Eihän ollut muutenkaan ajan hengen mukaista aloittaa lehmien pitoa, yleensähän niistä oltiin luopumassa.

Ylämaankarja eli Highland Cattle on tuotu Suomeen aikanaan Skotlannin Ylämaalta. Tuulisissa ja karuissa oloissa kehittynyt rotu on jalostettua nautaa karaistuneempi ja selviää suomen vaihtelevissa olosuhteissa. Kaksinkertainen karvapeite ja tuplasti paksumpi nahka antavat suojaa niin tuiskulla kuin helteelläkin. Rodun ominaisuuksiin kuuluu lisäksi kestävyys, hyvä rehun hyväksikäyttökyky sekä helpot poikimiset.

Highlandien kasvatus on ulkokokasvatusta, jossa naudat saavat olla ulkona ympäri vuoden. Talvikaudella sekä syksyn ja kevään murroskaudella eläimet pääsevät suojaan tuulelta ja sateelta kuivitettuihin makuukatoksiin.

Miksi juuri Haikkuja ?
Alkuperäisrotuna ylämaannauta ei kykene kilpailemaan jalostettujen liharotujen kanssa kasvunopeudessa eikä lihakkuudessa. Vastaavasti se pystyy tuottamaan varsin vaatimattomalla rehulla erinomaisen maukasta laatulihaa.